Trening er medisin!

Du tenker kanskje at overskriften er en subjektiv betraktning? Ja, det er det – men jeg har belegg for det. Vitenskapelig belegg, faktisk. I tillegg har jeg resultater fra min egen fitness praksis å vise til. Alt tyder på at du skal trene dersom du er syk. Du skal selvsagt ikke gå i mot legens råd sånn uten videre, selv om jeg tør påstå at det også noen ganger er riktig…

Mange leger kan ikke nok om trening og individuell tilpasning av trening. Ikke så rart, egentlig, fordi dette jo ikke er en del av utdanningen og praksisen deres. Derfor henviser leger ofte pasientene til fysioterapeuter og kiropraktorer. Fint, da er man ofte kommet et skritt lenger. De fleste fysioterapeuter og kiropraktorer er veldig flinke på muskler og skjelett, og kan sette opp et godt tilpasset treningsprogram for å trene opp skulder, rygg osv. for at du skal bli bedre funksjonsmessig. Men disse har som oftest liten kompetanse på såkalt sirkulasjonstrening, dvs. kondisjonstrening som styrker sirkulasjonssystemet ditt (hjerte- og lungefunksjonen). Og det er mange fysioterapeuter som har sagt til meg at kondisjonstrening er minst like viktig som funksjonell styrketrening for å bli frisk(ere). La de hvite blodlegemene vandre og reparere!

Derimot er vi nok alle enige om at 90% av befolkningen også kunne hatt godt av regelmessig tøying, men det er et annet kapittel…

Tilbake til det å være syk. En ting er å ha en lokal plage – som kan være vond nok i seg selv – mens en annen ting er å ha pådratt seg en såkalt livsstilssykdom. Dette er enkelt sagt en sykdom man får som følge av den måten man lever på. Kreft, KOLS, hjerte- og karsykdommer, type2-diabetes og muskel- og skjelettplager er eksempler på sykdommer og skader som følge av dårlig  livsstil. Røyking og overspising er to velkjente faktorer som øker risikoen for diverse livsstilssykdommer. Veldig få har en genetisk disposisjon for disse sykdommene, så i 98 av 100 tilfeller er det helt og holdent opp til deg selv å unngå disse.

Men som overskriften indikerer, så er det håp selv om du har fått en diagnose. Man bør helt klart mosjonere og trene selv om man er blitt syk. Men du skal ikke sette i gang uten kvalifisert hjelp. Selv har jeg tatt en påbygning i mitt studie på Idrettshøgskolen som kalles «Trening for spesielle grupper». Dette inkluderer også trening for gravide. Jeg husker at vi hadde besøk på skolen av relativt nyopererte hjertepasienter som stilte som «prøvekaniner» for oss studenter. De skulle gjennomføre én time trening med bla. 4 pulstopper på 80-90% av maks hjertekapasitet. Det var ikke noe problem. Men, igjen, programmet skal være godt tilpasset målgruppen og bygge på anerkjente treningsprinsipper.

Så, folkens, bedre kondisjon og styrke gjør at du får mindre smerter, blir mer funksjonsdyktig i hverdagen og ikke minst fører det til at du bruker mindre medisiner! 3 fordeler som du kan få helt gratis!

Hvorfor er det da så få som faktisk tar den gratis pillen?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>