5:2 dietten, eller kanskje 0:365?

Nylig ble det i norsk media lansert en «ny diett» kalt 5:2, tilsvarende fem dager per uke tilnærmet normal spising og de andre 2 dagene tilnærmet faste. Men har du hørt om 0:365 dietten, tilsvarende null dager faste og 365 dager normalt? Kombiner helst med 5-2, tilsvarende 5 dager med moderat fysisk aktivitet per uke og 2 dager uten. Tull med tall, kanskje?

 

Vel, alle dietter fører til et resultat, enkelt og greit. Men spørsmålet er hva slags resultat, hvordan man føler seg underveis, og ikke minst hvordan vekten er 2-3 år etter at ønsket resultat er oppnådd.

For å svare på det første spørsmålet først, er det veldig ofte slik at man i den såkalte «diett-perioden» blir mental ustabil. Lett irritasjon, forverret konsentrasjonsevne, hodepine, lavere energinivå mv. På en dag med lite mat blir i hvertfall jeg en tikkende bombe, og det passer seg ikke når man skal yte maksimalt på jobb og etterpå pleie familien. Men det er mulig ungdommen nå til dags likestiller dette med rusen av forelskelse. Et liv preget av diett er intet problem, tvert i mot normalt. Og da er vi ved kjernen; hva slags forhold til mat vil den oppvoksende generasjon få? Våre barn og barnebarn? Jeg synes det er trist å se hvordan markedskreftene rår og hvordan media griper tak i dette relativt ukritisk. En ny ting å selge, men egentlig «same shit, new wrapping».

Når det er sagt, er det en helt klar sammenheng mellom overvekt og sykdom, så man skal selvsagt ha et kritisk øye til hva man putter i munnen over tid. Og da er jeg kommet til andre delen av spørsmålet stilt ovenfor, hvordan redusere vekten på en mindre plagsom måte og ikke minst hvordan din nye vekt vedlikeholdes hvis du har klart å komme deg ned uansett metode. Den såkalte 5:2 «fastedietten» har noe bra ved seg, og det er at den legger opp til at du skal redusere vekten din med 0,5 kg. per uke. Dette er i tråd med hva klinisk ernæringsfysiologi anbefaler. Null komma fem kilo tilsvarer 3500 kcal som igjen tilsvarer 500 kcal per dag. Fem hundre kalorier tilsvarer 100 gram peanøtter, for eksempel. Min mening er at det er mindre plagsomt å kutte litt på mengden av det du spiser til daglig – både usunt og sunt – og dermed unngå de mentale bivirkningene nevnt ovenfor. I tillegg oppnår du et par andre viktige fordeler: du er et bra forbilde for dine barn (porsjonskontroll, regelmessig spising osv.) og du trener deg samtidig opp til å takle overgangen til et normalt spisemønster. For hva vil du gjøre når dietten er ferdig? Eller skal du gå på 5:2 hele livet, kanskje? Poenget er at du må trene på det du ønsker å bli god til!

Og der fikk jeg jammen nevnt ordet «trene» også. Ikke uten grunn, selvsagt. Det er mye forskning på populasjoner som har gått ned i vekt og som har blitt fulgt i flere år etterpå. En siste rapport fra American College of Sports Medicine konkluderer utvetydig på at de som har klart å mosjonere 5 timer per uke har lykkes best med å holde sin nye vekt. Derfor er det helt essensielt at man klarer å være fysisk aktiv både mens man slanker seg og ikke minst etterpå!

Så ikke la deg lure av finurlige tallkombinasjoner – man kommer lengre med riktig innstilling og sunt spisevett, mener nå jeg :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>