Lettprodukter vs. lettlurt

Stadig flere matvarer merkes med «lett», «light», eller «magrere». Men det betyr ikke nødvendigvis at disse produktene inneholder lite fett eller sukker!

Reglene for merking av matvarer sier nemlig at en matvare kan merkes på denne måten dersom det totale energiinnholdet er redusert med minst 30% fra det opprinnelige produktet. Dette betyr at et produkt som lettmajones inneholder 30% mindre fett enn vanlig majones, men det er fremdeles mer fett i lettmajones enn det er i for eksempel seterrømme! På lettprodukter skal næringsinnholdet alltid angis, slik at du kan sjekke innholdet av fett, proteiner og karbohydrater. Ulempen med denne ordningen er at matvarer som er magre i utgangspunktet, som for eksempel kokt skinke, ikke kan merkes med «lett». Det er heller ikke noe krav om å oppgi næringsinnhold i slike produkter. Derfor bør du sette deg litt inn i hvilke matvarer som gir mye og hvilke som gir lite fett og sukker – ellers kan du bli «lettlurt»!

Innholdsdeklarasjoner bak på matvarer gir nyttig næringsinformasjon, særlig når det gjelder ingredienser vi bør prøve å holde oss unna (sukker, transfett, mettet fett og tildels salt). Innholdsstoffene er listet slik at det som produktet inneholder mest av kommer først, og deretter listes ingrediensene opp i synkende rekkefølge. Står det f.eks sukker først, så er det mest sukker i produktet i forhold til øvrige ingredienser. Hold deg mest mulig unna produkter hvor sukker står blant «topp-3″-ingrediensene!

Hvis det på en matvare står herdet eller delvis herdet/ delvis hydrogenert olje eller fett, er det mest sannsynlig transfett. Det finnes også palmeolje i en del produkter, men gjerne skjult bak ordene «vegetabilsk fett» eller «vegetabilsk olje» på innholdsdeklarasjonen. Hold deg unna begge variantene!

I tillegg bør du begrense mengden av salt. Om du spiser et balansert kosthold, har du ikke bruk for ekstra salt. Spiser du mye ferdigmat får du høyst sannsynlig i deg for mye salt. Begrens deg til ca. 5 g/dag.

Jo flere E-er som er listet, desto mindre naturlig produkt. Kjøp det produktet som har færrest E-stoffer, om du kan velge. Hvis du lager mest mulig av maten din fra bunnen av unngår du mange tilsetningsstoffer. Råvarer som skummet-/lettmelk, plantemargarin, egg, fisk, rent kjøtt, karbonadedeig, ris og pasta er mer eller mindre fritt for tilsetningsstoffer. I tillegg til all frukt og grønt, selvsagt.

I denne sammenheng er nok økologisk mat å foretrekke hvis du ønsker å spise renest mulig. Men det viktigste budskapet er å styre unna verstingene (sukker, transfett) og minimere mettet fett og salt. Lær deg samtidig å lese varedeklarasjonene!

Da blir du enkelt og greit et sunnere menneske!

Stengt for kommentarer.