Supermat – hehe!

Påstanden fra produsenter og importører av såkalt supermat er som følger: «Inkluderer du supermat i kostholdet, vil du oppleve at du får større overskudd, mer energi og bedre helse. Kroppen renses, huden får ny glød og din biologiske alder reduseres radikalt etter hvert som cellene i kroppen fornyes».

Er dette sant? Blir vi «forgiftet» av samfunnet vi lever i, slik at kroppen trenger supermat for å rense oss friske?

Fra VG-nett den 8.10.2012

Professor i ernæringsvitenskap og molekylær ernæring, Christian A. Drevon, svarer:

Begrepet supermat representerer et reklametriks for å få mennesker til å kjøpe dyre produkter som ikke har noen vitenskapelig dokumentert helseeffekt. Jeg vil fraråde bruk av såkalt supermat; betegnelsen er villedende og gir ingen gunstige helseeffekter. Sats heller på sunn mat som anbefalt av Helsedirektoratet. Det gir dokumentert gunstige effekter på helse over lang tid. Det finnes ingen matvarer som er spesielt slankende eller rensende på kroppen. En passe blanding av grønnsaker, frukt, grove kornprodukter, fisk i alle varianter, magre melk- og kjøttprodukter, linser, erter og bønner, kan anbefales og vil bidra i det daglige liv til en sunn kropp.

Supermat har ingen dokumentert plass i noe som helst slags kosthold. Det er urimelig dyrt og er ikke vist å ha noen gunstige effekter på helsen. Jeg mener at det er helt unødvendig å inkludere dyre og eksotiske bær eller ekstrakter i et vanlig kosthold.

Min mening om supermat er at det representerer en markedsføringsbløff, og at jeg ikke anbefaler at hverken barn eller voksne går på denne bløffen.

Videre er mange er opptatt av syrenivået i kroppen og tror at såkalt supermat kan få kroppen i likevekt igjen. Det hevdes at man kan påvirke syre-base likevekten ved å spise ulike typer matvarer, og det hevdes ofte i helsekostbransjen at deres produkter fjerner syreoverskudd i kroppen. Igjen er dette udokumenterte påstander som ikke har vist seg å ha sikre effekter på helsen. Kroppen har meget effektive mekanismer for å regulere syre-base likevekten i kroppen. Det er særlig lungene og nyrene som er viktige i denne prosessen for å balansere pH i kroppsvæskene.

Et annet eksempel: Earl Grey Tea er minst like effektiv som såkalt detox-te. Detox kurene brukes som salgstriks for å gi inntrykk av at alle de såkalt farlige stoffene vi får i oss i dagliglivet skal skilles effektivt ut av kroppen. Vanlig sunn mat og drikke er det beste vi kan få i oss også for å håndtere eventuelt farlige stoffer som mennesker til alle tider har fått i seg gjennom mat og drikke.

Det finnes heller ikke gode studier som underbygger det synet at våre matvarer i dag har dårligere ernæringsmessig kvalitet enn i tidligere tider. Det er en del produsenter og distributører av helsekost/økologisk produsert mat som hevder dette, men de gjør det etter min mening ikke på objektivt grunnlag. Det er også oppstått et nærmest hysterisk forhold til genmodifiserte matvarer. Etter mitt syn vil vi i fremtiden komme bort fra disse holdningene og benytte genmodifiseringen til å produsere bedre og billigere mat enn det vi gjør i dag. Dessuten vil ikke den udokumenterte «supermaten» ha noen helsemessig gunstig effekt i denne sammenhengen.

Dessuten er det er ikke så dumt å sjekke hva uhildede og kunnskapsrike personer sier om kosthold og helse. Kunnskapsrike i denne sammenhengen er særlig de som selv har drevet forskning i mange år innen feltet. Offentlige myndigheter har stort sett ikke interesse av å fremheve et spesielt kosthold for at de skal tjene penger på det, men for at folk skal kunne leve et friskt og godt liv. Derfor vil jeg anbefale at du stoler på hva vitenskapelige studier sier, hva dyktige forskere og offentlige anbefalinger sier. Disse kildene er de mest uhildede du kan finne i det moderne samfunn og derfor de mest pålitelige.

Det store helsemessige potensialet for å få et sunnere og lengre liv er å spise mye planteføde, være i moderat fysisk aktivitet minst 30 minutter daglig, og unngå røyking.

Kunne ikke sagt sagt det bedre selv. Dersom du mener jeg er hjernevasket, mener jeg at du er et offer for placebo-effekten (i beste fall) :-)

One Response to Supermat – hehe!

  1. Karin skriver:

    Jeg følger med Jan Helge og er helt enig. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>