Er lederen for Landsforeningen for overvektige et godt forbilde?

I dagens VG går Kari Jaquesson hardt ut mot lederen i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, og det med rette! Men her er det nok også andre momenter inne i bildet…


Det er mulig Hr. Foss har fått overlevert noen dårlige gener, for det skal han ha, at man faktisk kan ha en genetisk disposisjon for å bli fet. Men man trenger jo ikke å bli tjukk fordi man har litt dårligere forutsetninger for normalvekt enn andre. Man velger faktisk selv om man vil bli feit! Det handler veldig mye om det du putter i munnen…

Så kan det være andre momenter inne i bildet, for eksempel en forstyrret metabolsk aktivitet. For det er slik at ca. 1 % av Norges befolkning lider av stoffskiftesykdom. Kanskje er Hr. Foss blant disse få utvalgte? I tillegg kan medisinering av ulike sykdommer bidra til en (midlertidig) vektøkning.

Insulinresistens nevnes også av mange, det er blitt veldig populært for tiden; «jeg er blitt feit fordi insulinreguleringen min ikke fungerer som den skal». Ha, ha!

Om du er blant disse feite personene og har funnet dine unnskyldninger, sorry, for i 99 % av tilfellene har du bare deg selv å takke! Min medlidenhet får du ikke. Med en mer offensiv innstilling til livet generelt og ditt eget velvære spesielt, både gjennom kosthold og trening, kunne du ha unngått å komme i denne situasjonen. En livsstilsendring krever at du har hodet på rett plass, at du har en riktig mental innstilling, og at du søker hjelp hos kvalifiserte personer (lege, psykolog, klinisk ernæringsfysiolog etc.).

Joda, det finnes sikkert noen mennesker der ute som ikke kan gjøres ansvarlig for sin egen fedme, men disse er i et svært lite mindretall. Er du en av disse, håper jeg du får den hjelpen du har krav på.

Men tilbake til Hr. Foss, som nå har underkastet seg en fedmeoperasjon i håp om et bedre liv. Dessverre kommer hans nye liv til å bli sterkt påvirket av dette valget. Muligens blir han lettere, men matgleden blir borte, og han må gå på medisiner livet ut. Det er også en risiko for at han sakte men sikkert går opp i vekt igjen. Derfor er det viktigste at man gjør noe med selve årsaken til fedmen. Og det er her lederen feiler stort; han sender et kraftig signal til alle medlemmene sine om at det er helt greit å ta fedmeoperasjon. At det enkleste er å gi opp slankingen på en naturlig måte. Det motsatte skulle selvsagt vært tilfelle – han skulle valgt den naturlige metoden gjennom profesjonell veiledning og oppfølging over tid. Da hadde han kunnet stå frem som en sterk leder og bevist at det går an å endre sine (u)vaner, få en sunn og aktiv livsstil, at dette er mulig bare man har et godt opplegg og det riktige nettverket rundt seg.

Til syvende og sist kan man heller ikke se bort ifra at han er kjøpt og betalt! Har en klinikk tilbudt ham gratis behandling i all hemmelighet? Det ligger en vanvittig stor markedsverdi i form av budskapet om at «lederen har gjort det, derfor kan jeg også gjøre det».

Hr. Foss, du er et dårlig eksempel til etterfølgelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>