Styrke eller kondis: Hva er sunnest?

I disse dager er det en debatt i avisene om hva som er best for deg: Styrketrening eller kondisjonstrening. Hvorfor er dette blitt et spørsmål om enten / eller? Det er jo ingen problemer å få til et både / og for de som ønsker å være fysisk aktive.

 

Men la oss se på to viktige parametere først, nemlig funksjonsbehov og interesse. Min mening er nemlig at dette skal styre valget ditt. Forskningen viser at dersom du er «av eldre årgang», forsvinner en del av musklene dine hvert år, og jo eldre du er dess mer forsvinner. For å bøte på dette er styrketrening det mest effektive. Og jo tyngre du klarer å løfte, dess mer muskler. Sånn sett vil økt muskelstyrke (eller redusert muskelsvinn) bidra til at du opprettholder funksjonsnivået ditt. At du forblir mest mulig selvhjulpen i hverdagen.

Samtidig er det klart at uten tilstrekkelig kondisjon, vil du oppleve at mye annet blir tungt. Dette henger sammen med det faktum at det er hjertet som forsyner musklene med blod fylt av oksygen og andre viktige næringsstoffer, og et lavt oksygeninntak medfører rett og slett dårlig form. Generelt dårlig form. Du kan føle deg slapp og blir fort sliten, og gradvis senkes funksjonsnivået ditt. Dette gjelder ung som gammel. Derfor mener noen at hjertetrening (les kondistrening) er den viktigste og sunneste treningsformen. I tillegg forbrenner slik trening flere kalorier isolert sett. Dessuten er det jo et poeng at et sterkt hjerte og et sunt kar-system sørger for at du lever lenger.

Begge leire har dermed rett, og derfor må «mannen i gata» gjøre litt av begge deler. La oss si at du klarer å utføre 4 timer med aktivitet i løpet av uken, da bør du etter min mening dele dette inn på følgende måte: 3 økter à 30 minutter med styrketrening annen hver dag. Resten, dvs. 2,5 timer, fordeles på ulike kondisjonstyper slik som gange, sykling, jogging, svømming med 3 økter à 40 minutter. Den halve timen du da har igjen bruker du til å tøye de viktigste muskelgruppene i 10 minutter etter hver kondisøkt.

PS! Du kan gjerne kombinere en styrkeøkt og en kondisøkt i samme seanse, hvis du har tid. Forskningen viser at et slikt opplegg gir bra utbytte, og kanskje også er mest hensiktsmessig for de fleste av oss? Da kan du for eksempel gjøre en runde eller to med sirkeltrening – to fluer i én smekk! Se vårt forslag til sirkeltreningsøvelser i videobiblioteket.

Så til dette med interesse. Du må gjøre den formen for aktivitet du synes er morsom! La deg ikke påvirke av medias tabloide budskap. Dersom du har funnet din måte å holde deg i form på, og fremdeles elsker dette, er det ingen grunn til at du skal endre oppskrift. Det viktigste er at du gjør noe positivt for helsen din på de fleste av ukens dager, og så gjør du deg selv en viktig tjeneste om du lar funksjonsbehovet ditt styre hva og hvordan. Derfor har Peppy Fitness utviklet konseptet «Min fitness-id», som hjelper deg å avdekke hvor du har mest å hente rent fysisk.

Kjør på og bruk sunn fornuft!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>