2012: Mindre smerter og vondter hvis du ønsker det selv!

Altfor mange personer har smerter som kunne vært eliminert. Dette er dessuten smerter som koster samfunnet milliarder i sykepenger og uføretrygd hvert år. Rygg og nakke/skulder er de største problemområdene. Spesifikk trening er den beste medisin og magen er ofte din verste fiende…

 

Sørg for å ha en velfungerende kjernemuskulatur. Du har kanskje hørt ordet «core muscles» på engelsk. Oversatt til norsk omhandler dette i praksis de musklene som ligger i sentrum av kroppen, samt de musklene som holder ryggraden oppe og som stabiliserer den viktigste delen av skjelettet ditt. Mange av disse musklene ligger også «i dypet», dvs. lengst inn mot selve kjernen i kroppen din. Man kan også omtale kjernemuskulaturen som menneskets «korsett» (igjen, tenk stabilisator), som igjen er helt avgjørende for å oppnå en god kroppsholdning. Trening av kjernestabilitet er derfor et like godt begrep som kjernemuskulatur, og har man muskulær ubalanse mellom mage og rygg eller et dårlig trent korsett vil du før eller siden få smerter!

Min erfaring er at de fleste har for svake magemuskler, som medfører at musklene i ryggen arbeider mer enn de er ment og / eller trent for. Denne muskulære ubalansen skaper stress og forknytte muskler som igjen skaper dårlig bevegelighet (musklene slapper ikke av når de skal og etter hvert blir de forkortet og gir nedsatt fleksibilitet). Altså en ond spiral som må brytes!

Lårmuskulaturen din – både foran og bak – spiller en sentral rolle for bekkenets posisjon. Disse musklene er med og styrer bekkenets stilling (nøytral posisjon versus forovertippet, bakovertippet eller sidetippet stilling). Det vanligste er at musklene her er for stramme enten på den ene eller den andre siden. Om bekkenet kommer ut av sin nøytrale posisjon – enten som følge av muskulær ubalanse, eller som følge av dårlig bevegelighet – så vil du garantert få vondt i ryggen. Dette må du få sjekket i tillegg i tillegg til styrken i rygg og mage! Rumpa kan man også trekke inn i bildet, sterke krefter i sving her, men den skal jeg heller ta for meg i et annet kapittel.

Derimot vil jeg nevne muskulaturen i skulderregionen som en særs viktig årsak til nakkesmerter og hodepine. Dersom du har manglende bevegelighet og styrke i skuldrene, gjerne i kombinasjon med en stresset eller for sterk brystmuskulatur, så oppstår muskelspenninger og andre muskler trer inn og gjør arbeid de ikke er ment å skulle gjøre fra naturen side. Muskulær ubalanse er dessuten ofte et faktum, for eksempel at man er sterkere i brystet enn i øvre delen av ryggen. Så tøying av brystet og trening av musklene mellom skulderbladene vil da være et godt råd for mindre smerter og en bedre kroppsholdning!

Dessverre kan vi nok en gang legge skylden på den type livsstil som det er mye av nå for tiden, nemlig inaktivitet og stillesittende arbeid. Kroppen vår er ment å være i bevegelse! Uten bevegelse og trening blir musklene svake og de mister sin funksjon i hverdagen. Om de musklene som er ansvarlig for bevegelsen ikke lenger er funksjonelle, vil kroppen kompensere med andre (og mindre) muskler. Da har vi en ond spiral som kan føre til en kjedereaksjon med tanke på smerter og skader. Derfor er funksjonell styrketrening og bevegelighetstrening så viktig! Dette er trening for å opprettholde musklenes funksjon slik de er ment å fungere, og er etter min mening den viktigste formen for trening man kan gjøre.

Men dessverre er det ikke slik at sit-ups og rygghev-øvelser gir deg en garanti for en smertefri hverdag. Faktisk kan sit-ups gi deg MER smerter om du gjør dem på feil måte, og sit-ups alene gir ikke en god kjernestabilitet eller en forbedret kroppsholdning. Derfor er det viktig at du rådfører deg med en ekspert før du hiver deg i gang med nye treningsforsetter.

Godt nytt treningsår!

2 Responses to 2012: Mindre smerter og vondter hvis du ønsker det selv!

  1. peppy skriver:

    Hei, Krister! Så hyggelig at dyktige fagfolk engasjerer seg i bloggen vår. «Strama» muskler kan både bety at de er korte og / eller spente, som igjen kan føre til muskel-spasmer og skader. Videre opplever jeg at kundene ofte har utdratt muskulatur mellom skulderbladene som følge av at brystmuskulaturen er kort / spent. Dette er nok mer sjelden som følge av hard trening, ja, og mer som følge av dårlig holdning / muskelsymmetri. Enig med deg der (selv om man jo ser en del «gorillaer» på gata som har forsømt treningen av brystryggen!).

  2. Krister skriver:

    Intressant läsning mr Peppy. Skulle vilja veta mer om «strama» muskler – betyder det korta och/eller spända muskler eller att de är skadade och krampar. Och så undrar jag om man verkligen är «starkare» i (framsidan) bröstet än i övre delen (baksidan) av bröstryggen – om man inte gör 200 armhävningar varje dag? Kan det kanske vara ett hållningsproblem? Vi anpassar os till att sitta framåtböjda framför datorn, tv´n, kaffebordet, bilen etc.?
    Med hilsen fra Krister

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>