Hva menes med en balansert diett?

Faktisk er det slik at regelmessig toalettbesøk er en god indikator på om du spiser riktig. Forstoppelse er nemlig et stort problem for mange. Det er flere faktorer som fører til at man får uregelmessig avføring, men mengde mat, type mat, matens sammensetning, måltidsmønster og væskeinntak er helt klart av de viktigste tingene å tenke på. Å få i seg nok fiber, for eksempel, er veldig viktig for at tarmprosessen skal gå optimalt. Men da må man også huske på å drikke 6-8 normale glass vann om dagen. Beviset får man dersom man titter ned i toalettskålen;

 

dersom det er relativt store «luftige» mengder som flyter, så er det bra! Er det derimot noen kompakte klumper som synker til bunns, må du gjøre noe med dietten din.

Ordet balansert henspeiler også på en riktig sammensetning av næringsstoffer, dvs. en god balanse mellom makronæringsstoffene fett, karbohydrat og protein. I tillegg innebærer det at du får i deg nok vitaminer, fytokjemikalier (immunforsterkende plantestoffer) og mineraler. Men nå skal jeg komme med et godt råd til deg: VÆR DIN EGEN KOSTHOLDSRÅDGIVER! Du kan nemlig langt på vei guide deg selv til en bedre helse.

  1. Sett opp en stor lapp på kjøleskapet ditt: Finnes det du egentlig ønsker her? Veldig ofte gjør det ikke det…
  2. Ikke bruk mat som trøst (ring heller en god venn!)
  3. Ikke kjedespis – gjør en annen aktivitet i stedet (drikk et glass vann og les en bok!)
  4. Ikke bli fanatisk opptatt av å studere innholdsdeklarasjoner og forsøke å planlegge det optimale måltidet hver gang
  5. Spis seint og tygg lenge – ikke stress med matlagingen og sitt i ro når du spiser. Bruk måltidet som en mulighet til å stresse ned litt i en travel hverdag.
  6. Hold deg unna tomme kalorier, dvs. kalorier uten ernæringsmessig verdi som for eksempel brus og søtsaker.
  7. Hold deg unna hurtigmat og andre sterkt raffinerte produkter! Punktum.
  8. Spis økologisk om du har muligheten (en måte å unngå sprøytemiddel og andre kjemiske stoffer på)
  9. Spis hele regnbuen så ofte du kan (altså mat med mye farger)!
  10. Stol på deg selv – lær deg å lytte til din egen kropp!

 

Det siste punktet er kanskje det viktigste – du har helt sikkert opplevd måltider hvor du føler deg lett, sprek og lystig til sinns etterpå, mens du sikkert oftere har opplevd å være «stappa» og trøtt med kurs for godstolen etterpå. Spør deg selv etter måltidet: Hvordan føler jeg meg nå? Du må finne frem til måltider som gir deg økt velvære – vi er alle forskjellige, og det som passer for meg passer sikkert ikke for deg, men vær nysgjerrig. Kjøp en ny, sunn kokebok og følg oppskriftene der i en uke eller to og se hvordan du føler deg! Skriv ned dine erfaringer og opplevelser i en kostholdsdagbok. Du må forsøke å øke din egen kompetanse på hva som er sunn mat, og dette er en måte å gjøre det på.

«Spis mat som gjør at du føler deg lett og sterk», sier jeg. På bildet ser du middagen min i går. Jeg følte meg lett og sterk etterpå (masse grønnsaker, kylling og fullkornsris med linser – og kun 1 porsjon!). Bon appetit!

PS: Min middagstallerken måler 18 cm i diameter – hvor stor er din?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>