Atferdsendring

Livsstilsfaktor: Trening.

Tema: Hvordan starte opp et nytt treningsregime og sikre at du gjennomfører det.

Mange strever med å orientere seg i jungelen av råd som finnes for trening, noe som medfører at mange gir opp før de egentlig får begynt. For hva og hvem skal man egentlig tro på? Et svar er at kilden må være pålitelig, og dette lærte jeg en del om på Norges Idrettshøyskole. Problemet er at den store majoriteten ikke sitter på den type kompetanse som jeg gjør, og er derfor ikke i stand til å vurdere «sannhetsinnholdet» i det de leser. Ofte fremstilles forskningen i en tabloid form og like ofte er noe tatt ut av en større sammenheng med den følge at sannheten i beste fall er fordreid.

 

Når kaloriene teller…

Dersom du ønsker magefettet dit pepper’n gror, så må du først og fremst gå løs på de livsstilsfaktorene som skaper grobunn for det overflødige fettet. Om du stadig koser deg med godteri, kaker, brus ol., så må du slutte med det. Alkohol er også kos for mange av oss, men om du ønsker magefettet til livs, så må du droppe alkoholen i uken og moderere deg sterkt i helgen (maks 2-4 enheter for hhv. kvinne og mann). Og tenk så deilig med ost, druer og vin! Kanskje en gang i måneden, sier jeg da.

Du blir aldri for gammel til å trene

Det er aldri for sent å begynne å trene. Tvert i mot. For mange eldre vil helsegevinsten være større enn for yngre. Trening kan bremse det aldersbestemte forfallet og hjelpe deg å opprettholde dine evner til å klare dagliglivets oppgaver, noe som fører til en lettere hverdag og en bedre selvfølelse.

Klarer du å løfte din egen kropp?

Kroppshevinger i stang (eller chins / pull-ups på engelsk) er en populær øvelse som gir svært effektiv trening av ryggmuskulaturen, men også for armbøyerne (biceps og brachialis) ved undergrep. Dette er en så tung øvelse at de fleste som prøver seg her får seg en negativ overraskelse. Men en desto bedre utfordring – ikke la deg skremme! Med litt list og tålmodighet vil du klare det! Her er de beste tipsene:

Livsstilen dreper – men det er håp!

Noe skal man jo dø av, sies det. Ja, det er riktig det, men hvorfor ønsker noen å bevisst øke risikoen for død eller alvorlig sykdom med sin daglige adferd? Jeg har ikke svaret på dette, men jeg leste følgende artikkel på forskning.no:

Seks timer TV-titting om dagen kan forkorte livet med så mye som fem år, antyder en ny studie. Studien kartlegger effekten av stillesittende atferd, sedentary behavior, som er atferd der kroppens energiforbruk ikke øker i det hele tatt. NB! Dette er ikke det samme som å trene for lite, for sistnevnte problem kan fortsatt bety at du tar deg en del gåturer i løpet av uka.